היו לי כמה וכמה מנטורים לאורך השנים, ומכולם למדתי וצמחתי. ועדין, דווקא בתחילת הדרך, בשלב שבו יכולתי להפיק כל כך הרבה מהקשר המיוחד הזה, לא ידעתי לנצל את ההזדמנויות שנקרו בדרכי כמו שצריך. המנטורים שלי בתחילת הדרך היו בעיקר מודלים לחיקוי. לא ידעתי להגדיר מה אני מחפשת ולכן גם לא ידעתי למצוא את המנטור הנכון. וכשכבר מצאתי – לא ידעתי איך להעזר ולהשתמש בצורה אפקטיבית בקשר הזה. בהסתכלות לאחור אני מרגישה שבשנים הראשונות החמצתי כמה וכמה הזדמנויות מעולות, פשוט כי לא ידעתי את מה שאני יודעת היום על מנטורינג.
על מנת למצוא את המנטורית המתאימה לנו, צריך קודם כל למפות את הצרכים שלנו, להבין מטרות ואז להבין מה אנחנו מחפשות. בחלק א' בחנו את הגדרת המנטורינג, ואת הסוגים השונים והפונקציות של המנטורינג. בפוסט הזה נחבר את כל אלו ביחד על מנת למצוא את המנטור/ית המתאימים לנו, ויותר מזה – איך להצליח בקשר המיוחד הזה ולהפיק ממנו את המיטב.
מה את מחפשת במנטורינג?
אני תמיד טוענת שבשביל למצוא את הדבר הנכון, צריך להתחיל מלהגדיר לעצמנו מה אנחנו מחפשים. לפני הכל, אנחנו צריכות לשבת עם עצמנו ולענות על השאלות הבאות:
- מטרה – מה אני מקווה להשיג מהמנטורינג? למשל, אם אני מחפשת להתקדם בארגון שלי, כדאי מאוד למצוא מנטור מתוך הארגון.
- נקודות שיפור – מה הן הנקודות שאני מצפה לשפר בתהליך המנטורינג? ברגע שאני יודעת מה אני רוצה לשפר, יהיה לי קל יותר לזהות מי האדם הנכון לעזור לי בתהליך הזה.
- פונקציות – בחלק א' סקרנו את הפונקציות השונות שהמנטורים ממלאים, וגם ראינו שברוב המקרים המנטורים עונים רק על חלק מהפונקציות. עכשיו הזמן לשאול את עצמנו: איזה פונקציות אני מחפשת במנטור שלי?
אז איך תמצאי את המנטור שלך?
מרגע שהגדרנו לעצמנו מה אנחנו מצפות להשיג מהמנטורינג, ומה אנחנו מחפשות, אפשר לעבור לשלב הבא: למצוא את המנטור המתאים עבורנו. נתחיל מזה, שאת לא חייבת שיהיה לך רק מנטור אחד. בהחלט יכול להיות שיהיו לך שניים, או אפילו שלושה, שימלאו תפקידים שונים ויענו על פונקציות שונות.
דבר שני שחשוב להבין ובולט במיוחד מהמחקר של רגינס, או שהמנטורינג הטוב ביותר הוא המנטורינג הא-פורמלי, שצומח באופן ספונטני מתוך מערכת יחסים קיימת, וזיהוי הדדי של צרכים ושל הפוטנציאל. לכן אני פחות מאמינה בגישה של לגשת למישהי שלא מכירה אותך ולבקש "אולי תהיי המנטורית שלי?", מפני שאיך תדעו שיש ביניכן התאמה? אני מאמינה יותר ביצירתהזדמנויות.
אז איך עושים את זה? בגדול אני ממפה את התהליך לשלושה שלבים:
- זיהוי הדדי ויצירת הזדמנות – יש מישהו בארגון שאת מרגישה שאת לומדת ממנו? שאת מעריכה ומכבדת? בשלב הראשון, נסי קודם כל שהוא ידע מי את: תתבטאי בישיבות, תעבירי פידבק אחרי מצגות ועוד…
- בדיקת התכנות הדדית – בשלב השני, את יכולה לבקש את עצתו בנושא מסויים. ואם זה עבד, אל תשכחי להודות, לתת פידבק לאחר שיישמת, ואז אולי לפנות שוב ולבקש עזרה/עצה. במונחי הנדסה, אנחנו קוראים לזה הוכחת התכנות, או proof of concept, וזה בדיוק מה שקורה כאן.
- מינוף הצלחות – אם הוכחת ההתכנות היתה מוצלחת, את יכולה למנף את ההצלחה הזו ולבקש ממנו שיהיה המנטור שלך (או כמו שאני לפעמים עושה: פשוט משקפת להם שהפכו באופן טבעי להיות המנטורים שלי).
ואגב, התהליך הזה נכון במיוחד לצורך המנטורינג הא-פורמלי, ויחד עם זאת, אם התמזל מזלך ובארגון שלך יש תוכנית מנטורינג מוסדרת ופורמלית – עדין כדאי ליישם את העקרונות האלו על מנת למצוא את המנטור/ית שמתאימים במיוחד לצרכים שלך ולמטרות שלך.
מצאתי מנטור/ית ומה עכשיו?
תתפלאו, אבל בעיני למצוא את המנטור/ית שלכן זה החלק הקל. עכשיו מתחילה העבודה הקשה באמת, אם רוצים להפיק תוצאות מהתהליך הזה. תהליך המנטורינג הוא תהליך איטרטיבי אשר מורכב משלושה שלבים עיקריים שחוזרים על עצמם: הכנה, פגישה ועיבוד.
הפגישה עם המנטור היא רק חלק קטן מתוך התהליך. אם לא נתכונן כראוי לפגישה, נכיון את השאלות מראש, נתכונן מנטלית בראש ונגלגל את השיחה, כשנגיע לפגישת המנטורינג נמצא את עצמנו מבזבזות זמן יקר על "חימום".
יותר מזה, בתהליך מנטורינג איכותי במיוחד המנטור לא מגיע עם התשובות, אלא בעיקר עם תובנות, ומוציא אותנו עם נקודות למחשבה. עם כיוונים שונים שאולי לא חשבנו עליהם קודם. מבחינתי, פגישת מנטורינג מוצלחת היא פגישה שאני יוצאת ממנה עם תובנות חדשות, עם כיווני מחשבה ולאו דוקא עם תשובות. למעשה, ברוב המקרים אני יוצאת עם יותר שאלות, ויותר כיוונים למחשבה מאשר תשובות – וזו בדיוק המטרה.
וכאן מגיע החלק השלישי ואולי החשוב מכולם: עיבוד והסקת מסקנות. בדרך כלל אני יוצאת משיחות שכאלו עם רשימות ארוכות ותובנות חדשות, וממשיכה לגלגל את השיחה אצלי בראש עוד הרבה זמן. ומהתהליך הזה, עולות המסקנות שנכונות עבורי.
וכמובן, לא לשכוח להכיר בתרומה ולהכיר תודה, כי גם המנטורים שלך זקוקים ל-closure הזה.
מנטורינג: הכרחי אך לא מספיק…
מנטורינג הוא כלי נפלא, שיכול לעזור ולקדם את כולנו: נשים וגברים כאחד. ויחד עם זאת, סקר של Catalist מראה שמנטורינג הוא כלי חשוב והכרחי, אך לא מספיק לקידום ולסגירת הפער בין גברים לנשים: Mentoring: Necessary but Insufficient for Advancement
אז מה כן? קרטר וסילבה, שתי חוקרות אשר חתומות על הסקר הנ"ל טוענות שהתשובה טמונה בספונסרינג. מה זה ספונסרינג ואיך מגיעים לשם? על כך בפוסטים הבאים…