אם אתה יכול לחלום על זה,
אתה יכול לעשות את זה.— וולט דיסני
אחת השאלות הראשונות שאני שואלת נשים שמגיעות אלי למנטורינג היא: "מה ה-dream job שלך?". השאלה הזו היא בעיני שאלת מפתח להתפתחות המקצועית שלנו. מדהים כמה פעמים אני פוגשת אנשים שלא יודעים לענות לעצמם על השאלה הפשוטה לכאורה הזו. אולי מפני שהתשובה היא לא כזו פשוטה, ואפילו די חמקמקה. התשובה הזו יכולה להשתנות גם בשלבים שונים בחיים ובקריירה שלנו, ולכן גם כשמצאנו את התשובה, חשוב להמשיך ולשאול את השאלה הזו שוב ושוב לאורך הקריירה שלנו, ולאורך המעברים השונים.
השאלה הזו חשובה בעיני במיוחד כאשר מתחילים תהליך חיפוש עבודה.
החברה שעבדתי בה החליטה לסגור את מרכז הפיתוח התל אביבי שאותו הקמתי וניהלתי, ומצאתי את עצמי, יחד עם כל הצוות שלי, מתחילה לחפש עבודה. כמנהלת ה-site, היה לי חשוב קודם כל ולפני הכל לעזור לאנשים שלי למצוא את הדבר הבא, וכך מצאתי את עצמי מובילה תהליך חיפוש עבודה וראיונות לא רק לעצמי אלא לקבוצה של יותר מעשרים אנשים. רק עכשיו, כשהחלק הזה מאחורי, אני מתפנה לעכל את מה שקורה ולחפש עבודה גם בעצמי. תקופה אינטנסיבית, תקופה של ראיונות יומיומיים, אינספור מיילים, שיחות טלפון, מחקר ועוד… מסע מרתק ומלמד, עבורי ועבור הסובבים אותי, והחלטתי לשתף כאן בכמה מהשיעורים שאני לומדת, בדרך אל ה-Dream job הבא שלי.
אז איך נגדיר לעצמנו מהו ה-dream job שלנו?
"התואיל להגיד לי, בבקשה, באיזו דרך עלי ללכת מכאן?" שאלה אליס
"זה תלוי במידה רבה לאן את רוצה להגיע." – אמר החתול
"לא אכפת לי כל כך לאן. – " אמרה אליס
"אם כך, לא משנה באיזו דרך תלכי." אמר החתול.— מתוך "אליס בארץ הפלאות" מאת לואיס קרול
אם אנחנו רוצות להשיג את ג'וב החלומות שלנו, השלב החשוב ביותר הוא להגדיר לעצמנו מהו אותו חלום. לאן אנחנו רוצות להגיע? אם לא נדע להגדיר לעצמנו לאן אנחנו רוצות להגיע, לא נדע באיזו דרך לבחור.
על מנת להגדיר לעצמנו מהו אותו ג'וב החלומות שלנו, ולאן אנחנו רוצות להגיע, כדאי לנסות לענות לעצמנו קודם כל על השאלות הבאות:
- מה את אוהבת לעשות? מה עושה לך טוב?
השאלה הזו בעיני היא החשובה מכולן. ברגע שאנחנו מצליחות לשלב בעבודה את מה שעושה לנו טוב, את מה שאנחנו אוהבות, מתחיל הקסם. מופיע הברק הזה בעיניים, פתאום הזמן רץ בלי שנשים לב, פתאום העבודה הופכת להיות הרבה יותר מעבודה. - במה את טובה?
אני מאמינה גדולה בעקרון ה-leverage your strength. ברגע שאנחנו יודעות מהן החוזקות שלנו, אנחנו יכולות לנצל אותן כדי לקבל תפקיד טוב יותר, כדי להצליח יותר בתפקיד קיים ובאופן כללי להתקדם טוב יותר. באופן לא מפתיע, התחומים שבהן אנחנו חזקות יותר ומצליחות יותר, גם מסייעים לנו להנות יותר ממה שאנחנו עושות (חזרה לסעיף הקודם). - מה את רוצה לעשות בעתיד?
לכל אחת מאיתנו יש בראש תמונה כלשהיא של מה שאנחנו רוצות לעשות, והמטרה כאן היא להוסיף צבעים ופרטים לתמונה הזו. נסי להפוך את התמונה הזו לספציפית יותר, ממשית יותר. נסי להעזר בתשובות שלך לשאלות הקודמות, כדי להבין מה את באמת רוצה לעשות (רובנו מעדיפות לעשות את מה שאנחנו אוהבות, ואת מה שאנחנו טובות בו). ככל שהתמונה הזו שיש לך בראש תהיה מפורטת יותר, צבעונית יותר, ממשית יותר – כך היא תהיה עוצמתית יותר, ותעזור לך לגייס מוטיבציה וכוחות נפש בהמשך כדי להגשים את החלום הזה.
הדרך לחלום רצופה במטרות ויעדים
מכשולים הם הדבר המפחיד שאתה רואה, ברגע שאתה מסיט עיניך מהמטרה.— הנרי פורד
- היכן אני נמצאת היום?
- לאן ברצוני להגיע?
- מה אני מוכנה לעשות בכדי להגיע לאן שאני רוצה להגיע?
- מי הם אנשי המפתח, או החברות שיכולות לעזור לי להגיע לאן שאני רוצה להגיע?
למשל, אם היום אני עובדת במשרת QA ומעוניינת לעבור לפיתוח, כדאי לנסות ולמצוא אנשי מפתח בחברה שיוכלו לסייע לי להגיע לשם (בוס, מנטור, ספונסר וכו'). או לחילופין, אולי לשקול חברות שבהן יש מסלולי ל-QA לעבור לפיתוח. יכול להיות שמטרת ביניים בדרך לשם, יכולה להיות מעבר מ-QA ידני לאוטומציה. יכול להיות שכדאי לי ללמוד באופן עצמאי תכנות (וכאן המסלולים של SheCodes יכולים לעזור) וכו'.
אז איך נמצא את ג'וב החלומות?
חיפוש עבודה הוא תהליך שיכול להיות ארוך ולפעמים מייגע. כדאי לחשוב טוב טוב לפני שיוצאים לדרך הזו, ולאפיין לעצמנו בדיוק מה אנחנו מחפשות, מה מתאים לנו, ואיך נגיע לשם.
אם ג'וב החלומות שלי לא קיים בחברה שבה אני עובדת היום, או לחילופין, אם אני כבר עכשיו מחפשת עבודה – כדאי לבדוק טוב טוב משרות פתוחות וחברות ולהגדיר לעצמנו איזו חברה ואיזו משרה עונות על הקריטריונים של ג'וב החלומות שלנו.
אם יש חברה שאנחנו מאוד רוצות להיות בה, אבל אין משרה שמתאימה לנו – כדאי לנסות לפנות פרואקטיבית ולברר. הרבה פעמים משרות קיימות אבל לא מפורסמות באתר. או שאולי יתרשמו ממך מאוד ויפתחו משרה כזו, למרות שאין תקנים כרגע (תתפלאי, אבל זה קורה לא מעט, במיוחד בחברות שנמצאות בתנופת צמיחה).
אם זיהינו משרה פתוחה קיימת, כדאי לעבור טוב טוב על דרישות המשרה, ולזהות איזה נסיון וידע שהכרחיים למשרה כבר יש לך, איפה צריך לנער חלודה אם צריך, אולי כדאי להשקיע וללמוד תחומים נוספים.
למשל, אם המטרה שלי יכולה להיות להגיע לעבוד בחברה כמו גוגל כמפתחת, אפשר לעבור על דרישות המשרה, אפשר לעבור על הרבה מאוד חומר שקיים באינטרנט כהכנה לראיונות, לזהות מהם התחומים החלשים/חלודים שצריכים רענון אצלי, ולהציב יעדי ביניים קונקרטיים של הכנה ולימוד בדרך לראיונות.
אני למשל, מקפידה ללמוד ולחקור טוב את החברות שבהן אני מתראיינת, את התפקיד שאליו אני מתראיינת, את אנשי המפתח שאני עתידה לפגוש לאורך הדרך ומה מצופה ממני בתפקיד. הלימוד הזה גם מאפשר לי להבין טוב יותר מה הסיטואציה שאליה אני צפויה להכנס, ולחדד ולהבין האם זה באמת עונה על ההגדרה שלי של ג'וב החלומות שלי. תהליך הלימוד הזה הוא לא פשוט, ובהחלט דורש זמן והשקעה, ולכן אני גם מקפידה להיות מאוד ממוקדת. אם בסוף הפגישה הראשונה או אפילו שיחה טלפונית, הבנתי שלא זה ג'וב החלומות שלי – אני אפסיק מייד את התהליך. ואחסוך זמן והשקעה גם לעצמי ולגם למגייס/מעסיק פוטנציאלי.
מה החלום שלך?
אני ממליצה לכל אחת לקחת לעצמה את הזמן ולחשוב – מה החלום שלך? מהו ג'וב החלומות שלך? ומהן המטרות שאת רוצה להציב לעצמך בדרך לשם? התשובה לשאלות האלו היא הצעד הראשון בדרך לקראת החלום.
השלב הבא, אחרי שהגדרנו לנו מהו ג'וב החלומות שלנו, הוא לצאת לדרך ולהשיג אותו. ועל כך בפוסט הבא: איך להתכונן לראיונות עבודה? איך לנצל את החוזקות שלנו, ולעבוד ולשפר את החולשות שלנו.