על נשים, גברים ופערי שכר

קרדיט לתמונה: taxcredits.net

השבוע שוב נשאלתי: "איך את מייעצת לי לגשת למשא ומתן על שכר?". שאלה שחוזרת על עצמה שוב ושוב, במיוחד בשיחותי עם נשים, ובצדק! משא ומתן על שכר הוא אחד מאותם תחומים שבהם יש כללים שונים לנשים וגברים. למעשה נשים משלמות "מחיר חברתי" על אותן טכניקות מו"מ שעובדות עבור גברים. אז מה בכל זאת אנחנו יכולות לעשות ואיך לנהל מו"מ על שכר? על כך בפוסט הבא…

גברים בהיי-טק מרוויחים הרבה יותר

אם יש נתון שחוזר על עצמו שוב ושוב, גם בארץ וגם בעולם זה נושא פערי השכר בין נשים לגברים. בכל העולם, בכל תעשייה, וגם כאן אצלנו בישראל, ובתעשיית ההייטק, ואולי אפילו במיוחד בהיי-טק! נתונים חדשים של הנציבות לשוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה מצביעים על פער שכר של 45% בין נשים וגברים בהיי־טק. לא מאמינות? תסתכלו בעצמיכן, המספרים לא משקרים:

525475815
מתוך כתבה ב-TheMarker: "לנשים לא משתלם לעבוד בהיי-טק בישראל": פערי השכר המדהימים של אומת הסטארט-אפ

כללי המשחק שונים עבור גברים ונשים

חנה ריילי באולס (Hannah Riley Bowles) היא פרופסור בהרווארד אשר ביצעה שורה של מחקרים סביב פערי המגדר. במחקר שעשתה בהשתתפות 200 מנהלים בכירים (נשים וגברים) גילתה שהנשים נטו לבקש פחות שכר במו"מ מאשר עמיתיהן הגברים. אבל זה לא מסתיים כאן! במחקרים נוספים שביצעה באולס עם קולגות שלה עלו נתונים מפתיעים על המחיר שנשים משלמות כאשר הן יוזמות משא ומתן: Social incentives for gender differences in the propensity to initiate negotiations: Sometimes it does hurt to ask.

זה לא סוד שאותם דפוסי התנהגות שעובדים עבור הגברים, נתפסים כאגרסיביים, ו"לא במקום" עבור נשים. מאיתנו הנשים מצפים להיות נחמדות, והציפייה הזו שרירה וקיימת גם במשא ומתן על שכר.

אז איך בכל זאת נשים יכולות להצליח במשא ומתן על שכר?

באולס גילתה במחקרים שלה עובדה מעניינת: כאשר מבקשים מנשים בסימולציה על דיון שכר לשים את עצמן לא בתפקיד העובדת שמבקשת שכר, אלא בתפקיד המנטורית של אותה עובדת – התוצאות משתנות בצורה דרמטית.

למעשה, נשים השיגו משכורות גבוהות יותר ב-14% מעמיתיהן הגברים כאשר ראו את תפקידן כמייצגות את האינטרסים של אחרות, ולא שלהן עצמן.

הנתון הזה נשמע מפתיע מאוד בהתחלה, אבל פרופסור אדם גרנט בספרו הנפלא: Give and Take חוקר לעומק את עבודותיה של באולס והקולגות שלה. גרנט טוען שנשים מטבען נוטות יותר להיות givers מאשר takers, וזו בדיוק הסיבה שעבורן הטכניקה הזו עובדת. מה שמניע את ה-givers שבעולם זו הדאגה לאחר, ולאינטרסים של האחר, ולכן הטכניקה הזו עובדת עבורם ומביאה תוצאות מפתיעות כל כך.

ההמלצה שלי: תהיי המנטורית של עצמך!

אז הנה ההמלצות שלי, איך תגשי למשא ומתן על שכר:

  1. ידע הוא כוח – עשי שיעורי בית, בדקי טבלאות שכר, ותחליטי מראש בינך לבין עצמך "כמה את שווה".
  2. סימולציה – כדאי מאוד לתרגל עם עוד מישהו/מישהי את השיחה, במיוחד את החלק שבו אתן מנהלות מו"מ.
  3. תהיי המנטורית של עצמך – זו בעיני היא העצה החשובה מכולן. גשי למשא ומתן וחשבי על עצמך בתור המנטורית של מישהי מוכשרת וראויה מאוד לתפקיד – את עצמך!

אז בפעם הבאה שאת מתמודדת על תפקיד חדש או מקבלת הצעת עבודה, קחי לעצמך את הזמן, למדי את השוק וחשבי טוב טוב מה היית אומרת לעצמך, לו היית המנטורית שלך.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s