
זו נשמעת כמו התחלה של בדיחה: "אמריקאית, תורכית, וישראלית נפגשות בפאנל בסיליקון ואלי…", אבל האמת שזו היתה פשוט חוויה שונה, מרתקת וממלאת תובנות עבורי.
הוזמנתי להשתתף בפאנל יחד עם Bonita Banducci פרופסורית באוניברסיטת סנטה קלרה ו-Sema Basol בעברה סגנית נשיא במאטל וכיום פעילה בנושא קידום נשים תורכיות בכנס בנושא מנהיגות נשית גלובלית. היה מעניין לשמוע על חוויותיהן של נשים בתורכיה, על מנהלות בארה"ב וגם לשתף מחוויותי כמנהלת ישראלית אשר עובדת צמוד עם ארה"ב ובמיוחד עם הסיליקון ואלי.
מי שהגתה ויזמה את רעיון הפאנל, ואף הוציאה אותו אל הפועל היתה עינת באומן, ישראלית שחיה בסיליקון ואלי ופעילה מאוד בתחום מעמד האישה. עינת ואני היינו בקשר כבר לפני מספר חודשים, כשהייתי בעיצומה של ההתמודדות עם הסרטן, וכבר אז קבענו שכשאסיים עם הטיפולים ואוכל לטוס לקליפורניה – ניזום פעילות משותפת. ואכן כך היה, חודש לפני הנסיעה שלי לסיליקון ואלי יצרתי קשר עם עינת. עינת שיתפה אותי בחלום שלה: להביא על אותה במה מנהלת ישראלית ומנהלת תורכית ביחד, בשיתוף פעולה אמיתי, חוצה תרבויות. אני מודה ומתוודה שחשבתי שזו התראה קצרה מדי על מנת להרים אירוע משמעותי, אבל מסתבר שלא היכרתי את פצצת האנרגיה הזו שנקראת עינת. באינספור תיאומים ולוגיסטיקות, עינת הצליחה לגייס מתנדבים, לגייס את בוניטה ואת סמה, בהתראה קצרה כל כך ויצרה פאנל, מיוחד עבורנו, בפאלו אלטו. כאן כבר היה השיעור הראשון שלי והתובנה הראשונה שלי: יש אנשים, ועינת ביניהן, שהמילה בלתי אפשרי לא קיימת עבורם.
סמה באסול היא אמריקאית ממוצא תורכי. אחרי שהתקדמה בהיררכיה והגיעה למשרות בכירות ביותר בארה"ב וגם בתורכיה, היא מתמקדת היום ב- Turkish Women's Initiitave . היה מרתק לשמוע את סמה בפאנל. לשמוע אותה מספרת על מסעה של אשה בחברה אמריקאית כמו מאטל (פמיניסטית בחברה שמייצרת את ברבי!), לשמוע אותה מספרת על האופן שבו התקדמה והתגברה על מכשולים בדרך (כמו דיבור בפני קהל), אבל יותר מהכל – לשמוע את הסיפורים שלה על הנשים שהיא עובדת איתן היום. להבין שעדין, גם היום, יש מדינות שבהן אישה שמבקשת ללמוד בקולג' – דינה מוות. פשוטו כמשמעו. וזו היתה התובנה השנייה שלי מהפאנל הזה: ההכרה הזו במצבן של נשים ברחבי העולם, וכמה שאנחנו בישראל בנות מזל! נכון, דרך ארוכה לפנינו עד שנגיע לשוויון מלא, אבל מסתבר שגם במדינות "מתקדמות" כמו תורכיה, במזרח התיכון שלנו, נשים ניצבות בפני מכשולים קשים הרבה יותר.

בוניטה בנדוצי' היתה המנחה בכנס הזה. מרצה באוניברסיטת סנטה קלרה, חוקרת, מנחה, מאמנת ונבחרה לאחת ממאה הנשים המשפיעות בסיליקון ואלי לשנת 2014 ומייסדת ה-Global Women's Leadership. אישה מרתקת! מלמדת בנושאי מגדר והנדסה באוניברסיטת סנטה קלרה, ומי שקיימה מחקר מרתק בחברות Fortune 500 בנושא: “What is the Contribution Women Make that Could be the Strategic Advantage in the Global Marketplace?”. עבורי באופן אישי זו היתה חוויה יוצאת דופן לפגוש אותה, והרגשתי שכבר בזמן הקצר שלנו יחד בפאנל למדתי ממנה הרבה. למדתי על נשים, ולמדתי על ההבדלים בגישות הניהוליות בין נשים לגברים ולא פחות מזה – על התרומה שלנו כנשים. התובנה שלקחתי מהמפגש עם בוניטה היתה מהסגנון הניהולי, וההבדלים בסגנון הניהולי בין גברים לנשים. בוניטה סיפרה שמנסיונה, הרבה פעמים גברים מנהלים בצורה ראקטיבית – פותרים משברים שנשים מראש לא נכנסות אליהן (ניהול פרואקטיבי). והחברה שלנו במקרים רבים לא יודעת להעריך את זה – הגישה הראקטיבית נתפסת כמי שמצילים את היום ("save the day") ואילו הגישה הפרואקטיבית שמראש מונעת את המשברים האלו, לא זוכה להערכה. נקודה מעניינת למחשבה, שאני מודה שמלווה אותי (ומטרידה אותי כמנהלת שמתמחה במניעת משברים) רבות מאז הפאנל הזה.

ומה היתה התרומה שלי? אני סיפרתי על החברה הישראלית והבאתי נתונים על מקומנו בעולם, מקומנו בהיי-טק, לעומת הסיליקון ואלי ולעומת מדינות אחרות. סיפרתי על המקום המרכזי שהשירות הצבאי ממלא ביצירת התרבות הישראלית (לטוב ולרע), ועל הגישה המסורתית והתפיסה המשפחתית (3 ילדים בממוצע למשפחה במדינת ישראל) שמשפיעים רבות על מעמד האישה בארץ. וסיפרתי גם על התרבות המיוחדת שקיימת אצלנו בקוויקסי, ובמיוחד בקוויקסי תל אביב, עם 47% נשים(!!!). פתחתי בסיפור על השיעור החשוב שלמדתי מההתנדבות בטריאתלון נשים: "לחלום, להתמיד ולעבוד ביחד". הבאתי גם את האני מאמין שלי בנושא קידום נשים, והגורמים שיובילו לשינוי אמיתי בחברה שלנו: העלאת מודעות, חינוך ומודל לחיקוי (role models).

היה ערב מרתק ומעורר מחשבה. יצאתי עם תובנות רבות מהשיח המעניין שהתקיים שם. ואולי, יותר מהכל, יצאתי בתובנה כמה שאנחנו בנות מזל כאן בחברה הישראלית! אמנם ארוכה הדרך לשוויון מלא, ועדין – לעומת תורכיה, ואפילו לעומת הסיליקון ואלי -מצבנו טוב!

(התמונות באדיבות: Scott Samson – Quixey)